Verktyg för tillfrisknande

Detta ämne innehåller 7 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  alexandra 4 år, 1 månad sedan.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1508 Svar

  Nils

  Hittade den här sidan http://www.slaadvi.org/tools-of-recovery.html och gjorde en översättning då jag tyckte den var bra.
  Verktyg för tillfrisknande

  Utifrån SLAA: s erfarenhet, de som återhämtar sig från sex-och kärleksberoende föreslår att du:

  • Definierar din ”bottom line” (de aktiviteter som vi måste avstå för att uppnå fysisk, mental, känslomässig och andlig helhet).

  • INTE UTAGERA (det vill säga, att utagera smärta, skam, ilska, etc. sexuellt / romantiskt, etc., snarare än att tala ut det) – bara för i dag, denna timme, detta ögonblick – oavsett vad! – DET kommer att försvinna.

  • Be om hjälp varje dag.

  • Avsätt tid för bön varje morgon och be “Hjälp mig att hålla sig borta från ________ för idag.”

  • Avsätt tid till tack varje kväll och uttryck tacksamhet för den hjälp du fått, genom att säga “Tack.”

  • Delta S.L.A.A. möten regelbundet.

  • Ta reda på namn och telefonnummer till nyktra S.L.A.A. medlemmar; och ringa dem.

  • Läs S.L.A.A. litteratur.

  • Gå med i en grupp.

  • Bli aktiv i din grupp och i din lokala Intergroup (Riksgruppen).

  • Skriv en personlig dagbok.

  • Skaffa en sponsor eller prata med en S.L.A.A. person varje dag under ditt tillbakadragande.

  • Studera de tolv stegen.

  #1513 Svar

  Jen

  Jag är så ledsen nu. Hudlös. Skör. Vad har jag gjort? Är rädd för att jag har sårat och skadat en person som betyder mycket för mig. Är rädd för att jag sumpat en fantastisk möjlighet pga min oförmåga att vara sann och ärlig. Känner mig som en bluff. Jag är ledsen och förvirrad. Förstod inte bättre. Har förstått först nu att jag spelat spelet, att jag trotsar hycklar och låter mina karaktärsdefekter styra jag har styrt och kontrollerat förnekat och flytt. Varit undvikande och avvisande pga min rädsla att bli avvisad el om jag är rädd för att lyckas och få det bra? Förnekat mig själv, förminskat mig själv. Snacka om att krångla till det. Pendlar mellan högmod och förfall. Pallar inte mer känns som att jag ska bli tokig. Har knutit an rejält känslomässigt till en person jag sällan träffar. Har haft en känsla av att inte vara värd, att inte förtjäna el. Föreställningen om att personen inte lever upp till mina höga krav o anspråk. Känner skam för att jag låtit det gått så långt. Ledsen för hur jag strular till det genom att inte säga som det är.

  Det här kan väl inte vara att tillfriskna? Det här kan väl inte vara att bidra? Att släppa taget? Problemet för mig är att jag inte har vågat lita på mina känslor och att jag sökt kickar snabba lösningar, varit för mycket i huvudet och i logiken, övergett mig själv och tom gjort övergrepp på mig själv för att “passa in”. Nu har jag målat in mig själv i ett hörn känns det som och det som kan befria mig kan också förgöra mig. Jag skäms och är rädd att bli dömd.
  Är i min smärta ik och känner mig övergiven ensam och fel. Vilken lögn och förnekelse jag levt i. Gör ont att inse! Är rädd för att ta ansvar, livrädd för att visa mig sårbar, rädd för att erkänna och be om hjälp. Jag ställer mig ff utanför och jag väljer ff lidandet. Är verkligen maktlös och inser det nu. Fortsätter på många vis att “spela spelet” och vara som jag tror förväntas av mig. Gömmer mig hellre än att kliva fram och förlora ansiktet. Har haft osunda dysfunktionella destruktiva relationer i hela mitt liv. Har gjort en del framsteg så jag iaf lyckats bryta det mönstret. Separerade från min senaste relation för ett år sedan. “Mitt” val av dysfunktion nu är att vara mer anorektisk. Jag ser mina mönster och hur ambivalent jag är. Hur gör man? Ser mina brister. Ber min HM att låta detta också läka och befria mig från. mitt fängelse av övergivenhet och hoppas att jag en dag ska våga stå helt sann och närvarande och våga visa mig.
  Är så rädd och är så ledsen. Vill inte skada någon annan. Och jag vill inte skada mig själv mer.
  Förlåt och Tack.

  #1514 Svar

  Bea

  Kjære Jen, takk for din ærlighet. Tilgi deg selv! Kjærlighet er verdt å kjempe for ,kjærlighet til seg selv og til sine medmennesker. klem

  #1515 Svar

  Jen

  Tack bea!

  #1518 Svar

  maja

  Det tar lång tid tillfriskna.
  Ta hand om dig.
  Tid tålamod tolerans tillit.

  DU är VÄRD att få tillfriskna.
  Ta det lugnt.
  Det ordnar sig.

  #1519 Svar

  Jen

  De fyra T:na

  #1520 Svar

  Jen

  Tack Maja! Ja, det är så. Jag omfamnar min smärta och sorg och tar hand om mig. Just nu känner jag mig trygg.

  #1708 Svar

  alexandra

  hej Jen, vill bara säga att jag känner igen mig EXTREMT mycket i din beskrivning. jag är nykter på dag 5 och nu för första gången sedan jag kom till ett annat program för 1,5 år sen, så är jag helt villig att kapitulera. jag ger nu upp min egenvilja på ALLA sätt. min egenvilja har nästan lett mig in i döden. jag väljer livet så jag lämnar nu över mitt liv i händerna på programmet, min SLAA sponsor och hk. stor kram <3

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
Svar till: Verktyg för tillfrisknande
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten