Vad menas med "diffe"?

Detta ämne innehåller 5 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Magnus K 10 månader sedan.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4444 Svar

  J.B

  Jag gissar att det har med beroendet att göra men jag är nyfiken på vad det betyder exakt och var ordet har sitt ursprung 🙂
  Har jag rätt i att anta att det är ett ord ni använder där uppe i Stockholm?
  Har aldrig hört en Skåning prata om “Diffe” iallafall.

  #4445 Svar

  SJ

  Diffe är det ”smeknamn” som används för beroendepersonligheten som växer fram inom en person med ett beroende. Diffe tror jag kom från Torbjörn Fjällström grundaren till Korpberget och utbildningen till Addiktolog som jag tolkat det döpte han beroende personligheten till Diffe för att tydliggöra att det inom en person med ett beroende finns två personligheter. Det riktiga Jaget och så beroendepersonligheten.
  Diffe är listig slug och starkt brukar det sägas för att beskriva hur beroendepersonligheten är
  I ett aktivt beroende får beroendepersonligheten allt större plats på bekostnad av det verkliga Jaget, det blir en långsam (ibland snabb) själslig, andlig och psykisk död för Jaget och personen förlitar sig allt mer på Diffe och den röst han med övertygelse använder för att få personen att agera ut, diffe är som den lilla djävulen på axeln som slutligen bosätter sig helt och fullt inom personen, detta är en mycket farlig och kraftfull process och hela tillfrisknandet handlar om att förstå Diffe inom sig själv och tillföra tillfriskande motkrafter för att tillföra friska delar som står i helt motsatts till Diffe. Diffe drivs av snabba kickar, lätta lösningar och är extremt ego och vill agera ut till vilket pris som helst, Diffe ljuger och manipulerar. Diffe går inte att döda och det går inte att med viljekraft besluta sig för att nu får han inte vara med längre, utan han är som ohyra ju mer friska och ärliga vindar som kommer in desto obekvämare för Diffe. Därför det är så viktigt att fortsätta arbeta aktivt i sitt tillfriskande trots längre tids nykterhet, Diffe ligger där inom personen och bara väntar på att få utrymme att ploppa upp, din viljekraft och beslutsamhet är viktig för att ta steget mot tillfriskande men det är genom tillfrisknande verktygen du klarar det. Möten, sponsor, stegen, behandling, bön, ärlighet, andlighet, rutiner för att få in ditt liv på nya banor och bit för bit få bort de rutiner som lett dig in i missbruk. Tillfriskandet är inget ”jag gör det ibland och lite här och där”, utan det är 24/7 dygnet runt beslut på ALLA plan i ditt liv och där dina ord efterföljs av handling som kommer hjälpa dig – hela du måste förändras och hela ditt liv måste ta en ny form, Diffe är listig slug och stark och han kommer alltid försöka hitta en väg tillbaka in i ditt liv och du är maktlös inför detta men med rätt hjälp och verktyg kommer du få tillbaka ditt liv.

  #4446 Svar

  Niklas M

  Diffe är ett ord som ett namn på beroendepersonen som “bor i oss”.
  Dock kommer detta ord från terapi-kretsar.

  Det är INTE ett SLAA-ord. Det finns ingen SLAA-litteratur där detta ord står skrivet. Därför väljer jag att inte använda det ordet längre när jag går på SLAA-möte.

  Det finns dock folk på SLAA-möten som säger det. Jag gissar att dom som gör det har gått i terapi / behandling och lärt sig ordet där o sen “tar dom med” ordet till möten.

  Anledningen att jag inte använder det längre är att jag tycker det förvirrar nykomlingar, och det är ett begrepp som inte helt har fäste inom SLAAs modell av beroendet och tillfrisknandet som jag ser det.

  #4495 Svar

  J.B

  Ok, tack för svar 🙂 alltid intressant med nya ord!

  #4750 Svar

  Anonym

  Diffe för mig är kort och gott den lilla djävulen som sitter på axeln och försöker övertala mig till att göra dåliga saker och lurar mig att tro att jag har kontroll 🙂

  #5941 Svar

  Magnus K

  Jag tror diffe är en alldeles egen självständig enhet eller organ i den mänskliga kroppen som är kopplad till EGOT. Det tråkiga med Diffe är att den inte interagerar med andra människor utan bara behöver föreställningar(porrsurf , sexuella fantasier,sexobjekt) för att fungera. Det allra värsta är till slut att dessa upplevelser konkurrerar ut den sunda och livsbefrämjande sexualiteten. Människan blir kluven av att ha dessa fundamentalt kontraproduktiva system inom sig och Diffe tar över mer och över herraväldet och det kan inte sluta på annat sätt än mänsklig undergång om inget görs för att bryta den negativa spiralen.
  Ja det låter nästan lite skämtsamt ibland när folk använder ordet “diffe”i olika sammanhang. Är det så rolgt?

  • Detta svar redigerades 10 månader sedan av  admin. Anledning: Anonymisering
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
Svar till: Vad menas med "diffe"?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten