Porrtittande som blir allt grövre?

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Jon 1 år, 6 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4037 Svar

  Porrsurf som spårar ur

  Hej!
  Någon som har en teori om hur vanligt är det att man gått så långt i sitt porrmissbruk så man surfar [MODERERAT]?

  • Detta ämne redigerades 1 år, 6 månader sedan av  admin. Anledning: Detaljer kring utageranden tas bort för att göra forumet tryggt
  #4067 Svar

  Andreas

  Hej!

  Att pornografin blir grövre och grövre eller går åt ett håll som en normalt inte dras till är inte ovanligt om man är en sexberoende.
  Sexberoende definerar vi som en sjukdom som består av två delar:
  1.” Den fysiska allergin” som gör att vi tappar kontrollen över vårt utagerande i sex. Det kan yttra sig genom att vi kollar på porr mycket längre än vi bestämt oss för, tex i flera timmar in på natten istället för en halvtimme innan sängdags som jag tänkt mig från börjar. Det kan också yttra sig genom att jag tittar på värre saker än jag tänkt från början eller att jag lägger mer pengar på sexuella saker på nätet än jag hade tänkt mig.

  2. “Den mentala besattheten” som gör att jag dras tillbaka till att kolla på porr igen fast jag bestämt mig för att inte göra det igen. Känslan av att vakna upp på morgonen och tänka “nä nu får det faktiskt ta och räcka” och MENA det på fullaste allvar för att sedan några timmar senare på dagen göra det igen och har då “ändrat mig”.

  Hoppas informationen hjälper.

  Har du fler frågor så kan du mejla mig på andreas.12steps@outlook.com

  Ha det fint så länge!

  #4120 Svar

  Jon

  Hej!
  Jag arbetar som psykolog, bl.a. med personer som har begått sexuella övergrepp av olika slag.

  Som med alla riskbruk/missbruk (mat, sex, porr, alkohol m.m.) så är det viktiga att titta på olika saker i sitt beteende (i ditt fall porrtittande):
  1. Vilket syfte har jag med tittandet? Är det för att t.ex. döva känslor av ensamhet, oro, ångest, ledsenhet, tomhet etc., då är det destruktivt. Är det för att det är spännande, intressant, som en krydda i sexlivet med min partner etc, ja då är det inte säkert att det finns något fel i det.
  2. Sker mitt tittande på bekostnad av något annat? Skulle jag egentligen velat titta på en “vanlig” film den kvällen, men hamnar framför porren. Eller väljer jag att stanna hemma från en fest för att porrsurfa. Eller, som i inlägget ovan, somnar jag alltför sent för att jag inte kan slita mig från datorn. Här kan det även handla om att jag blir så upptagen av tankar på porr, även när jag inte tittar, att det kan vara svårt att fokusera på arbete, studier, hobbies, vänner etc.
  3. Har jag tappat kontrollen över porren? Som ovan, blir det oftast/alltid mer, grövre, oftare än jag hade tänkt från början. Hade jag lovat mig själv att 1 gång/vecka räcker bra, men sen kommer jag på mig själv med att övertyga mig om att det inte gör något om det blir en extra gång. Så kallade “tankefällor”/”kognitiva förvrängningar”.
  4. Vilka känslor följer efter att jag tittat på porren (och ev. onanerat)? Är det skam, ledsenhet, ilska, självförakt? Om den totala mängden positiva känslor bara infinner sig under själva tittandet (och ev. strax före pga förväntan) och under utlösningen, och därefter snabbt förbyts i negativa känslor, då är det en indikation på att beteendet är destruktivt.
  5. Söker jag mig till grövre, ovanligare, avvikande (djur, våld, barn) porr för att jag helt enkelt inte blir upphetsad på samma sätt av den “vanliga” porren? Det kan vara en indikation på att beteendet har blivit ett missbruk (jämför alkoholisten som behöver allt större doser för att nå samma effekt som första fyllan). Att ta större risker med sitt tittande kan också vara en signal, t.ex. att inte radera historiken lika noggrant, att surfa när man inte är ensam hemma, att surfa i offentliga miljöer, att ta kontakt med personer över nätet i sexuellt syfte.

  Hoppas mina tankar kan vara till hjälp för dig och andra!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: Porrtittande som blir allt grövre?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten