orsak till kärleksberoende

Detta ämne innehåller 6 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Johanna 4 år, 11 månader sedan.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #929 Svar

  Kia

  Jag funderar på en sak. Tänkte fråga om ni har råd/tips angående detta:

  Min fundering är att jag vet att när vi kärleksberoende blir *förälskade* osv i olika killar så handlar det inte egentligen om killarna i sig, utan det handlar om oss själva.. det handlar om att vi återupplever något, troligtvis från vår barndom/uppväxt…

  Men då är min fråga… hur kan man själv ta reda på vad det är som orsakat att vi vill återuppleva allt detta? alltså hur tar man reda på grundorsaken på egen hand?
  finns det någon frågeställning som jag kan ställa till mig själv så att jag blir medveten om svaret? 🙂

  För jag har funderat mycket på det här och visst kan jag kanske ha vissa aningar om en del saker men jag är fortfarande inte helt säker på vad exakt som orsakat mitt beteende med kärleksberoendet.

  Någon som har erfarenhet av dessa funderingar?

  Tack på förhand.

  #930 Svar

  Tacksam Tillfrisknare

  Hej!

  Jag har själv funderat över varför jag är sex och kärleksberoende. Och jag har inte kommit på någon enkel förklaring.
  Jag växte upp med kärleksfulla föräldrar, under bra förhållanden.
  Mina föräldrar gav mig mycket tid och uppmärksamhet, och älskade mig så gott de kunde tror jag.
  Så jag har inte kunnat hitta någon tydlig händelse eller någon tydlig omständighet som skulle ha “orsakat” min sjukdom.

  Jag vet dock att jag började använda sex (självsex) som en flykt från verkligheten in i en drömvärld från väldigt tidig ålder (kanske från 4-5 års ålder)

  Personligen tror jag inte att det nödvändigtvis är så för alla kärleksberoende att de upprepar en händelse eller en omständighet från sin barndom. Kanske, kanske inte. Men jag tror att kärleksberoendet i sig har rötter i barndomen, men på ett väldigt komplext sätt.

  Jag har lyssnat på många AA-talare (Anonyma Alkoholister) och där finns alla sorters barndomar. Vissa säger “jag hade en bra barndom” vissa säger “jag blev misshandlad och sexuellt utnyttjad”. Så det finns alla olika bakgrunder, och ändå är alla talarna alkoholister (dvs beroende). Så det verkar inte finnas nån klockren modell som säger “om barndomen är så HÄR, så blir du beroende”.

  Angående att det inte är kärleksobjekten i sig så håller jag helt med. Man kan jämföra med alkohol. Om du köper en öl och vill dricka den, så har du ju inte blivit intresserad av JUST en viss speciell flaska. Det är ju alkoholen du vill åt i missbruket. Alkohol finns i många öl, eller i whiskey, eller i vin.

  Angående hitta svaret själv, så säger jag så här: När en beroende-person säger “jag ska ….. själv” så blir jag nervös. En beroendeperson ska inte göra nåt själv, för det går inte. Vi behöver varandras gemenskap och spegling från andra.

  Går du på möten? Om du går på möten så kommer du höra många delningar om barndom och så och då kan du få intryck och reflektioner över dig själv.

  mvh

  #931 Svar

  J

  Hejsan Kia,

  tack för din delning, precis som föregående talare så tror jag att det blir svårt att se hela bilden på egen hand, är man beroende så är man också i förnekelse, man vill inte se hela bilden för att det motverkar just beroendet. Min erfarenhet är att just orsakerna till varför jag en gång har börjat blir mer och mer tydlig ju längre i tillfrisknad jag varit. En annan erfarenhet jag har är att lyssna på andras berättelser, hjälper mig att lägga mitt eget pussel och hjälper mig att förstå varför jag agerar eller har agerat som jag gjort, ensam på min kammare hade jag inte klarat det. Och även om jag vetat allting så hade jag inte klarat att härbärgera den informationen på egen hand. Gemenskapen och mötena har varit helt central för mig att förstå mig själv, men även att tillfriskna. Slaa erbjuder en hjälp ut ur beroende och vi önskar dig välkommen om du är ny, eller välkommen tillbaks om du har varit med oss en tid.

  Mvh

  J

  #932 Svar

  Kia

  Tack för era svar. <3

  Jag går hos en psykolog regelbundet, det är psykologen som sagt det som jag skrev angående om att det är inte killen i sig man är *besatt/förälskad* i utan något som triggar igång som handlar om nåt annat…

  Ville bara ventilera lite här inne och se hur ni andra tänker 🙂

  Jag har funderat på att även gå på slaa möte någon gång, fast jag har fobi för att prata inför grupper, men på ett sätt så skulle det vara skönt att kunna träffa likasinnade och se att man inte är ensam. fast jag är också lite rädd för att jag ska bli triggad av att träffa likasinnade… är lite rädd för att jag ska bli förälskad i nån i gruppen..

  även om jag går hos en psykolog är det skönt att kika in här ibland och ta del av allas berättelser och se att man inte är ensam.

  mvh
  Kia

  #933 Svar

  J

  Hej Kia,

  jag har stammat svårt i hela mitt liv, och varit livrädd för att tala i grupper också, på slaa-mötena har jag känt sådan trygghet och lugn att jag nu ett par år senare klarar att tala i grupp obehindrat. Detta problem klarar ingen på egen hand, att träffa andra likasinnade är precis det som behövs för att kunna dela med sig av sina erfarenheter och lyssna på andras. Gemenskapen är väldigt öppen och tolerant, jag kände mig på en gång som en i gänget, välkommen!

  Mvh

  J

  #935 Svar

  Kia

  Hej J,
  Tack för din delning.
  Jag ska försöka finna mod och gå på ett möte.

  mvh
  Kia

  #1067 Svar

  Johanna

  Hej alla!

  Jag läser psykologi och så mycket jag vet om beroende, så handlar det om olika tvångssymtom (tankar och beteenden).
  Det vill säga ens ide eller övertygelse om att man MÅSTE något – måste dricka eller vara lycklig, ha romantik i sitt liv, ha underbar sex mm, för att livet ska vara värdefull eller tillräckligt bra, eller för att man själv ska vara det.

  Många av oss lär oss det i barndomen, oavsett om den var lycklig eller olycklig. Vi får direkta meddelanden från våra föräldrar om vad som är viktigaste i livet eller så drar vi slutsatser om det själva, genom tolkning av deras och andras beteende.

  Jag hoppas att mitt svar är till hjälp.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
Svar till: orsak till kärleksberoende
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten