Nykterhet.

Detta ämne innehåller 7 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Niklas M 1 år, 3 månader sedan.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #4724 Svar

  Leo

  Hej!

  Hur vet man att man är nykter i SLAA? Var går gränsen?
  I AA dricker man en enda droppe så kan man inte kalla sig nykter.

  Leo,
  Tack.

  #4725 Svar

  Håkan

  För min del handlar det om att jag är nykter när jag inte är i mina botten linje beteenden.

  Mvh Håkan

  #4726 Svar

  Niklas M

  Hej Leo!

  Jag ska försöka förklara hur det funkar i SLAA.

  Olika personer inom SLAA har betett sig olika i sitt missbruk av sex/kärlek etc. Därför så finns det inte en enkel definition av vad exakt missbruket består av. Dvs det finns inte en gemensam definition som gäller för alla personer. Däremot kan varje enskild person, med hjälp av andra i SLAA, skapa sin egen personliga definition av vilka beteenden som är destruktiva och beroende-mässiga. Genom att skriva ner en lista på dessa beteenden så vet jag sen vilka beteenden som är “alkohol” för just mig.

  Detta kan då tex vara: otrohet, flirta med andra än min partner, att använda porr, tvångsmässig onani, att ha fler än 1 relation samtidigt, etc etc. Detta är endast exempel.

  När man väl gjort sin definition, så är man nykter i SLAA så länge som man avhåller sig från / inte gör dessa beteenden. Då har man varit nykter.

  De flesta i SLAA vill inte sluta med sex helt, eller avhålla sig från att leva i en kärleksrelation, utan tvärt om så är det målet att hitta SUNDA sexuella uppleveler, och SUNDA relationer.

  Så skillnaden ligger i att hitta sunda beteenden, istället för tvångsmässiga / osunda beteenden.

  #4749 Svar

  Leo

  Tack ska ni ha Håkan och Niklas.

  Så om jag onanerar en eller två gånger per månad och känner att det är inte tvångsmässig
  då är jag nykter och det är okey så länge jag är trogen mot min partner eftersom det är bara otroheten som är i min botten linje beteenden.

  #4751 Svar

  Anonym

  Onani utan porr under reglerade former där inte partnern blir bortprioriterad

  #4752 Svar

  Niklas M

  Hej igen Leo

  Som sagt, om du tar hjälp av andra i SLAA och med ärligt övervägande skapar din definition, så är det helt upp till dig att bestämma definitionen. Andra kan komma med förslag, men det finns inga universala sanningar eller färdiga beslut som man måste leva efter enligt SLAA.

  Exempel: Många i SLAA väljer att avstå från att använda porr, men det måste man inte. Om man nu tror att man kan använda porr på ett sunt sätt. Jag vet för min egen del att jag kan inte det iaf.

  #4770 Svar

  Leo

  Tack Niklas M igen,

  Vad ni säger och beskriver (definition bestämningen med sponsor) låter precis som om någon I AA skulle säga att det är okej att blanda 0,5 dl sprit i 5 L mjölk så länge man har kommit övenens om det med sin sponsor( sunt mängd) och då kan man kalla sig nykter men blir det 1dl sprit så är man inte nykter längre eftersom personen hat nått sin botton linje beteende.
  Det är inte bara porr, onani eller tvångsmässiga beteenden/relationer som är mitt problem.
  Precis som en alkoholist som är allergisk mot Alkohol( även en enda droppe) så är jag allergisk mot lust och allt som har med det att göra, tar jag första en enda (första) droppen så kan jag inte låta bli och måste bara ha mer vilket kan bli porr, sen onani sen otrohet och mm. (“One drink is too many for me and a thousand not enough.”
  Tack för era svar iaf.

  Leo

  #4771 Svar

  Niklas M

  Ja det kan tyckas flummigt o otydligt men min erfarenhet är att i praktiken är det inte flummigt och det fungerar.

  Ibland är det enklare att jämföra sex/kärleksmissbruk med matmissbruk (istället för alkoholmissbruk).

  Om man missbrukar mat, så kan man inte sluta äta. Dvs avstå helt. Då dör man.
  Så även i det fallet måste man hitta en skillnad mellan den slags mat som leder till missbruk, och den slags mat som är ok/sund, om det inte vore möjligt att göra denna definition skulle aldrig en matmissbrukare kunna tillfriskna. Men det kan dom 🙂

  Mvh

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
Svar till: Nykterhet.
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten