Inleda relation med sexmissbrukare

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Niklas M 1 år, 2 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5461 Svar

  Andreas

  Hej på er. Jag känner mig helt kluven, vet inte hur jag ska göra. Jag är 28 år och man. Uppväxt i Norrland med fiske jakt och bilar som största intressen. Jag pluggade fram till i våras 3 år i Stockholm och skulle, efter examen, flyttat hem igen. Träffade precis bara nån vecka innan flytten en helt underbar tjej, vi klickade klockrent och gillar samma saker, hon drömmer till och med om att flytta till Norrland och älskar naturen lika mycket som jag. Jag spenderade mina första veckor efter plugget kvar i Stockholm med henne och får verkligen känslan att hon är min själsfrände, vi har samma åsikter och gillar samma form av aktiviteter. Jag fick erkänna min största brist för henne rätt tidigt, jag är nykter alkoholist och narkoman sen 3 år tillbaka och var något av en ligist i mina yngre dagar med en del domar och skit i bagaget. Hon dömde mig inte och jag fick positiv respons. Vi fortsatte relationen framåt och jag hyr nu ett rum av en jag pluggade med och fick fast jobb på butiken där jag jobbat extra innan. Men för en månad sen berättade hon att hon missbrukade sex när hon var yngre, att hon träffade massa killar och män som var mycket äldre än henne då. Men hon har gått igenom 12stegs programmet och går i gruppterapi varje vecka på en privat specialistklinik. Och berättade hur rehabiliteringen hade gått till och hjälpt henne osv. Jag kunde inte bry mig mindre om det då och dömde henne inte för det, eftersom jag själv missbrukat tidigare och ville fortsätta relationen. Vi planerar att flytta ihop i hennes lägenhet i januari då rummet jag hyr försvinner. Men jag har läst så mycket på olika forum och överallt att en sexmissbrukare aldrig blir kvitt sitt beroende och har lätt att falla åter. Jag vill ju tro på det hon säger att hon är rehabiliterad, men hon onanerar flera gånger varje dag på jobbet och det är ju en form av missbruket. Jag vill inte stå där med lång näsa nåt år in i relationen med kanske en unge eller två och inse hon kanske har haft massa på sidan av, jag älskar henne som jag aldrig älskat nån innan, och vill flytta ihop, men magkänslan säger flytta hem och glöm henne. Är det någon som har blivit botad och kunnat leva ett normalt liv efter sexmissbruk, eller återfaller alla till slut? Jag vet ju att jag aldrig kommer kunna ta en öl eller en lina någonsin igen, samtidigt som jag känner mig 99% säker på att jag inte kommer göra det, för jag orkar inte med det igen.

  #5462 Svar

  Lars

  Hej Andreas,

  Du har en förståelse för beroendeproblematiken som gagnar både dig och henne. Kanske var det en av de saker som hon föll för hos dig. För att svara på din fråga så tror jag inte att sexmissbrukare skiljer sig särskilt mycket från andra missbrukare i termer av att kunna bli “nykter” och att hålla sig nykter. Skillnaden från substansberoende är dock att alkohol och narkotika kan man inte lära sig att ta måttliga mängder av, det måste man lära sig att leva utan. Sex och mat är däremot naturliga behov som vi alla har, vilket gör det till lite mer av en balansakt. Själv har det inte ens gått ett år sedan jag började ta itu med min egen problematik (sex- och kärleksberoende), så jag betraktar mig inte som “frisk” än. Däremot har jag gjort enorma framsteg och ser definitivt ett normalt liv framför mig. Jag har träffat flera som fått ordning på sitt sexberoende, men jag tror inte man vaknar en dag och så är det borta, utan det kräver lite jobb och goda rutiner för att hålla sig nykter, precis som det kräver daglig tandborstning för att hålla tänderna friska. Med tiden blir rutinerna mindre krävande och mer som en naturlig del av livet, och då kan man kanske kalla det för ett “normalt” liv.

  Sex eller onani i sig behöver förresten inte vara ett missbruk bara för att man tidigare missbrukat det. Frågan är hur man använder sig av sex och onani. Är det en biprodukt av ett i övrigt sunt liv eller är det som en självmedicinering mot oro, ångest, stress etc.? Jämför med mat. En före detta matmissbrukare måste ju fortsätta äta, och helst äta nyttigt, så frågan är om man lever för att äta eller om man äter för att leva.

  Slutligen, du älskar uppenbarligen den här tjejen väldigt mycket, och det är härligt att höra! Vad skulle vara mest kärleksfullt mot dig och henne? Stanna eller gå? Lyssna på kärleken eller lyssna på rädslan? Personligen tycker jag inte att man ska låta rädsla styra sina val särskilt ofta. 100% säkert blir det aldrig, men vad sjutton, romantikens hela väsen ligger i ovissheten… 😉

  #5463 Svar

  Niklas M

  Hej Andreas!
  Som jag ser det finns det alltid en risk att en missbrukare skulle återfalla. Även en tillfrisknad sådan. Däremot är den risken mindre / väldigt liten om hen är aktiv i ett tillfrisknande och ärlig mot sin omgivning.
  Det låter ju som att din partner är ärlig mot dig och beskriver sina beteenden (onani etc). Om det som du hör gör dig orolig (det låter så) så kan du prata om det med henne, och även andra i 12stgesgemenskaper.
  Det finns inget sätt att leva ett liv utan att ta risker. Visst denna person skulle kunna ta ett återfall, vilket skulle kunna påverka dig på nåt sätt. Å andra sidan skulle du själv också kunna ta ett återfall i nåt av dina missbruk. Och även om du träffar en icke-beroende flickvän så skulle hon kunna lämna dig för nån annan, eller få cancer och dö.
  Jag tror du förstår min poäng.

  Jag går själv inte i ett anhörigprogram, men jag vet att en av grundstenarna i anhörigprogrammen (Al-anonI) etc är att helt och hållet släppa taget om den missbrukande, och endast ta ansvar för sina egna handlingar och sätt att leva. Att släppa taget behöver ju inte betyda att man måste göra slut / lämna dem (även om det KAN betyda det i vissa fall). Det kanske bara betyder att använda 12-stegsprogrammet för att själv leva ett sunt liv, och sedan lita till den Högre Kraft:en att allting blir som det ska.

  Ja, jag kanske pladdrar osammanhängande, men som. 12-stegare kanske du förstår vad jag menar? 😉

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: Inleda relation med sexmissbrukare
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten