Fundersam

Detta ämne innehåller 9 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Therese 3 år, 5 månader sedan.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2007 Svar

  Fundersam

  Jag vet inte om det här är rätt forum för mig så därför skriver jag här för att få en klarhet i mitt beteende, som länge har givit mig en enorm ångest.

  Jag har sedan fem år tillbaka varit i ett förhållande som i början var mycket sexuellt, med åren har detta minskats betydligt. Min pojkvän har inte lika stor sexualdrift som mig (iaf det han säger) och nu har vi knappt sex med varandra. Under dessa fem år och sedan jag var ca 11-12 år gammal har jag känt en stor sexlust, vilket både har gjort så att jag hamnat i situationer som jag inte kunnat kontrollera och fem-sex otrohetsaffärer, tre av dem med min nuvarande partner. Vill dock påpeka att jag inte haft sex med en annan person i mitt nuvarande förhållande men varit mycket nära. Den kåthet som infinner sig i mig med andra killar går inte att beskriva och jag går alltid lite för långt varje gång, har dock kunnat hejda mig. Jag har alltid fantisera om allt och alla vilket har gjort mig rädd ibland. Jag har tidigare i mitt liv blivit utsatt för sexuellt ofredande och annat liknande som psykologer säger ligger bakom mitt beteende. Jag har tidigare haft tre långa förhållanden och varit otrogen i alla. Killarna jag väljer att vara otrogen med ger mig inte nödvändigtvis det jag specifikt tänder på men har ändå något som min nuvarande partner inte har. Det är svårt att förklara vad jag menar, men just sex, dominans och underkastelse har alltid legat som ett jobbigt hjärnspöke hos mig och något som jag ständigt tänker på. Nu kommer ni säkert skriva “lämna din parter” men jag älskar min partner mer än allt och vill verkligen vara med honom men vill inte känna en sådan stor sexualdrift så fort jag hamnar i en ensam situation med en annan person. Så fort en kille rör mig (mitt ben, min hand eller vad som helst) så blir jag så enormt upphetsad och det stör mig.

  Har jag ett sexmissbruk eller vad har jag?

  Tacksam för svar!

  #2008 Svar

  Tacksam Tillfrisknare

  Hej!
  Välkommen till forumet på SLAA!

  Jag har träffat många i SLAA som har liknande historia som du beskriver. Men huruvida du har ett sexmissbruk el inte behöver du nog komma fram till “själv”.

  Har du gjort självtestet här på hemsidan?
  Det kan ge dig mer klarhet kanske.
  Vad säger testet för dig?

  #2009 Svar

  Fundersam

  Hej!

  Tack för ditt svar.
  Jag har gjort testet och skrev “ja” på 25 frågor. Tror det säger ganska men vad vet jag inte..

  #2010 Svar

  Tacksam Tillfrisknad

  Hej igen.
  Bra att du gjorde testet. Vissa tycker det testet är bra, vissa tycker det är dåligt. Det får stå för var och en.
  För mig var det dock en ögonöppnare när jag gjorde det, för det fick mig att känna igen mig på flera punkter.

  Om det kanske hjälper dig så kan jag berätta vad sexmissbruk innebär för mig. Jag säger inte att det är en allmängiltig definition, utan hur det har sett ut för mig. Så här såg det ut när jag var “sjuk”:

  – jag tänker väldigt ofta och mycket på sex. till och med så mycket att det distraherar mig i vardagen.
  – jag vill ha sexuella upplevelser ofta. om jag inte får en sexuell upplevelse ofta så blir jag rastlös och får en stark känsla av att ett behov “byggs upp”.
  – jag blir upphetsad av vissa sexuella tankar eller handlingar, men samtidigt så får jag en känsla av skam och ångest av dessa tankar/handlingar. Framför allt efteråt. Efter att jag har “gett efter” för tanken/handlingen och stunden är förbi, så känner jag ett obehag över att jag jag tänkte sådana tankar/gjorde sådana handlingar. (detta kallas baksmälla)
  – en stor del av min tankeverksamhet upptas av tankar kring sex. Inte bara tankar på själva sexet eller fantasierna, utan även på huruvida det är “normalt” eller “okej” det som jag tänker. Även väldigt mycket “förhandlande” i mitt eget huvud: “Jag borde inte… men kanske iofs ändå. Kanske imorgon. Nej inte imorgon. Kanske nu? Nej det är inte passande nu för att… Men okej. om jag göra bara detta och detta. så är det okej, fast å andra sidan”… (alltså väldigt långa monologer i mitt huvud kring hur jag ska bete mig).
  – stark motvillighet att berätta om mina tankar/handlingar/beteendemönster för andra omkring mig. Eftersom jag känner djup skam kring vad jag gör.
  (tanken på att berätta för andra vänner eller partner var för mig HELT OMÖJLIG innan. Eftersom jag trodde alla skulle tycka jag var äcklig och dålig.)
  – Progressivt/Eskalering: över tid så blir det värre och värre. (mot slutet tänkte jag sexuella tankar 24 timmar om dygnet, även drömde om det)
  – Andra personer blir sexuella objekt. Andra omkring mig (framför allt av det kön som jag attraheras till) blir sexuella objekt. Dvs jag ser på dem som möjligheter att tänka sexuella tankar, eller använda för att få sexuella upplevelser.
  – Allt annat i förhållandet är mindre viktigt än sex. Sex blir måttstocken på om mitt förhållande till min partner är bra eller inte. Om vi har mycket sex och ofta, då betyder det att förhållandet är någorlunda bra. (problemet för mig var ju, precis som du skriver, att sexlivet med min partner avtog mer och mer, eftersom vårat sexliv inte räckte till att fylla upp den dos av “drogen” som jag behövde).
  – Jag sätter upp gränser för mig själv. (“inte ikväll”, eller “inte flirta med den personen” eller “jag ska aldrig göra det där igen”) Sen kan jag inte hålla det löftet till mig själv längre, utan går över min gräns. (detta är kontrollförlust)
  – Jag lovar mig själv att sluta med vissa beteenden, men kan inte. Fast än jag inte vill göra vissa beteenden, så återkommer de i alla fall. (detta är också kontrollförlust)
  – Jag ljuger för min partner och andra kring mina sexuella beteenden (och allting som sker runt omkring dem, var jag är, med vem, varför etc) dvs jag mörkar och ingen får veta sanningen.

  Ja. Jag kan göra listan väldigt mycket längre.

  Missbruk innebär för mig att jag fortsätter att göra beteenden trots att jag får stora negativa konsekvenser. Beroende är för mig att jag inte kan sluta fastän jag skulle vilja. Grundläggande dock var att jag i helhet var väldigt oroad över mitt sexuella beteende, och inte alls bekväm med mig själv. Jag tyckte att jag betedde mig “normalt” i många andra avseenden (pluggade, jobbade, hade vänner etc) men när det gällde sex så var mitt beteende väldigt extremt (kände jag själv) och över tid blev mitt mående sämre och sämre. Till slut orkade jag inte mer och det var då jag sökte hjälp. Då hade mina beteenden gått så långt att jag blev rädd för mig själv.
  Det var i samband med det jag började gå på SLAA möten, och så småningom jobbade i stegen.

  Nu är jag befriad från mitt missbruk (jag är inte “botad”, det kan komma tillbaks om jag inte tar hand om mig) och hjälper andra att tillfriskna.

  Skriv gärna mer här på forumet, eller kom på ett möte (se möteskalendern här på sajten). Det finns också onlinemöten.

  Om du vill ha en kontakt in i SLAA-gemenskapen kan du mejla mig: niklas12steps@hotmail.com

  Jag kan sätta dig i kontakt med andra kvinnor i SLAA, eller hjälpa dig hitta ett möte att gå på.

  mvh

  #2011 Svar

  Fundersam

  Hej igen!

  Tack så himla mycket för ditt svar och för att du delar med dig av din historia.
  Jag känner igen mig på nästan alla punkter, speciellt de tre sista som du skriver om. Jag har många gånger lovat mig själv att inte sätta mig i en situation som jag sedan kommer att ångra men i när jag väl är där, i den stunden så.. ja.. går inte att förklara. Jag är en person som måste ha kontroll över allt, nu i mina universitetsstudier, med vänner och familj, sambo, arbete etc., men när det kommer till sex nu är det just kontroll jag inte vill ha, utan vill då ge bort den till någon annan.

  Jag skulle gärna vilja höra lite mer om mötena. Hur går dessa till? är det öppet för alla åldrar?

  Tack snälla.

  Mvh

  #2012 Svar

  Tacksam Tillfrisknad

  Hej igen!

  Möten går oftast till väldigt liknande. Man träffas nånstans i nån lokal. Ibland kommer många, ibland få. Sätter sig i samma rum och man läser texter från SLAAs literatur, samt delar (pratar utifrån sig själv) om erfarenheter kring sex/kärleksberoende, samt erfarenheter kring att tillfriskna från missbruket.

  Du behöver inte oroa dig över att du inte vet hur ett möte går till, för det finns alltid andra där som kan hålla i mötet. Du kan bara vara med. Du behöver inte ens säga nåt om du inte vill. Du kan bara lyssna på vad andra säger på mötet.

  Det finns inga åldersgränser (vad jag vet) för att delta på ett SLAA-möte.

  Titta under fliken “möten” här på hemsidan. Där finns alla orter listade där det finns möten.
  Om du hittar ett möte på en ort nära dig så kan du gå dit. Du behöver inte för-anmäla dig. Det kostar ingenting.
  Om du vill att någon möter upp dig innan mötet kanske jag kan försöka hitta någon som kan möta dig. Det beror på var du bor.
  (jag känner inte alla på alla orter 🙂

  Det finns också telefon-möten / skypemöten.

  Kolla listan så hittar du nog ett möte.
  Testa att vara med på ett möte så kommer du märka hur det går till.
  mvh

  #2018 Svar

  Tacksam Tillfrisknad

  Hej Fundersam!
  Hur gick det för dig? Har du hittat nåt möte?
  Mvh

  #2034 Svar

  Fundersam

  Hej!

  Har dessvärre inte hunnit hitta ett möte men ska försöka ta tag i det. Funderar på att gå på ett och sen se hur det känns.
  Vet du om man får ta med sig en vän som stöd som sitter bakom och observerar?

  Tack!

  Mvh

  #2038 Svar

  Tacksam Tillfrisknad

  Hej!
  Ja om du går till ett sk “öppet” möte.
  Möten är antingen stängda eller öppna.
  Kolla i möteskalendern efter de som är öppna.

  Det finns också möten online / telefon.

  Om du bor i sthlm el malmö kan jag ordna nån som möter dig.
  Bara att mejla mig i så fall.

  Mvh

  #2046 Svar

  Therese

  Hej. distansgruppen har både telefonmöten och skypemöten. Om du är intresserad av distansmöten så finns information under fliken möten och “Distansgruppen”.
  Lycka till!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
Svar till: Fundersam
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">


Meny
Möten