Vad exakt är SLAA:s program?

Detta ämne innehåller 9 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Johan 4 år sedan.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1628 Svar

  Niklas

  Jag har varit med i tolvstegs gemenskaper i drygt tio år varav snart nio i SLAA. På den tiden har jag arbetat med de tolv stegen helt eller delvis på fem olika sätt två gånger i steggrupp och med fem olika sponsorer. Det är först den senaste gången jag klarade av att ta mig igenom stegen med bibehållen nykterhet och därför misstänker jag att det enda sätt som fungerar för mig var just det sättet.

  Här tänkte jag titta på olika aspekter av tolvstegsprogrammet enligt SLAA och jag vill gärna ha hjälp med feedback särskilt från er som har jobbat med de tolv stegen på ett eller annat sätt.

  Det finns ju fler gemenskaper för personer med sex och kärleksberoende så kanske kan den här genomgången hjälpa den som är ny och inte vet vilken som passar bäst.

  #1629 Svar

  Niklas

  Olika sätt att jobba med stegen

  Jag har personligen erfarenhet av att jobba med stegen enligt två olika stegarbetsguider (ej SLAA), med AA:s stora bok (långsamt) enligt NA:s basic text (ej stegarbetsguiden) och enligt ”de exakta instruktionerna i AA:s stora bok” (snabbt=på några veckor).

  Frågan är dock vad SLAA rekommenderar. I SLAA:s basic text finns det ett kapitel om stegen men där saknas det instruktioner för hur man ska arbeta med dem och jag känner i varje fall inte till någon som har jobbat med stegen enligt SLAA:s bok.

  Däremot finns en hänvisning till AA:s stora bok på sid. 66-67 (första och andra sidan av kapitel 4). Bland annat står det (…we recommend that you also read the books Alcoholics Anonymous (especially chapter 5-7) and Twelve steps and twelve traditions. We have found these books, …, to be surpisingly appropriate and useful to us in APPLYING the Twelve Steps to ”sex and love addition”

  Jag tolkar det som att arbete med stegen enligt AA:s stora bok rekommenderas.

  #1630 Svar

  Niklas

  Jag undrar om det finns något annat konferensgodkänd SLAA-dokument som är tydligare om hur SLAA rekommenderar sina medlemmar att arbeta med stegen?

  (Glömde skriva att jag också har jobbat med stegen enligt SLAA HOW s i m dock inte är ett konferensgodkänt stegarbetsmaterial. SLAA HOW har också egna möten som är fristående från SLAA).

  #1631 Svar

  anhörig

  Min sambo går på tolvstegsprogram på SLAA. Han förstår inte innebörden i stegen, har sett att han läst de första stegen men han säger själv att han inte förstår vad som egentligen menas med de olika stegen. Trots detta så har han ändå genomgått ett fåtal steg 1-3 eller fyra, jag är osäker. Jag förstår inte hur dessa steg ska kunna hjälpa honom när han inte riktigt förstår.

  #1632 Svar

  Tacksam Tillfrisknare

  Till anhörig:
  Jag förstår att du som anhörig har många frågor och funderingar. Det finns speciella grupper och gemenskaper för anhöriga till beroende, just därför. För att anhöriga behöver stöd och hjälp också. Jag kan tipsa om att du kolla upp s-anon, al-anon (AAs anhörigprogram) eller Co-SLAA (SLAAs anhörigprogram) etc.
  Googla på dessa så hittar du både svenska och internationella sajter där du kan hitta mer information. Det finns också online-möten för anhöriga i många gemenskaper.

  Till Niklas:
  Jag vill på inget sätt påstå att jag kan ge nåt definitivt svar på din fråga. men kanske några funderingar:
  I förordet till AAs 12&12 står det (alkohol ersatt av sex/kärleksberoende)

  ”AAs Tolv Steg är en samling principer av andlig art som, om de praktiseras som ett sätt att leva, kan befria sex-och-kärleksberoende från tvånget att missbruka sex o kärlek och hjälpa dem att bli lyckliga och fungerande människor.”

  Dvs, stegen praktiseras som ett sätt att leva.
  Hur praktiserar man stegen som ett sätt att leva?? Det finns nog väldigt många svar på den frågan. Lika många svar som det finns på ”vad är en högre makt för dig?”
  Som jag ser det är de 12 stegen / dvs de 12 principerna för andligt liv de samma oavsett exakt metod, men sen kan man tillämpa dessa principer o verktyg på olika sätt beroende på hur ens liv ser ut, eller vem ens sponsor är.

  Jag har också noterat referensen i SLAA Basic text till AAs stora bok. Jag tolkar det som att de starkt rekommenderar denna bok, och att de t.om. själva säger att de inte strävar efter att ge en full beskrivning av 12-stegsprogrammet, utan snarare en utökad version som belyser tillfrisknande från sex-och-kärleksberoende. Dvs tillsammans (stora boken + SLAA basic text) blir det heltäckande.
  Så tolkar jag det ang. literaturen.

  kram

  #1633 Svar

  Niklas

  Ok om vi nu är överens om att SLAA hänvisar till stegarbete enligt AA:s stora bok återstår väl bara frågan om att jobba snabbt eller långsamt. Om man är maktlös så att man inte kan hålla sig nykter på vita knogar ger det sig väl automatiskt att man måste jobba snabbt särskilt om ett återfall skulle kunna leda till ödesdigra konsekvenser. Kan man däremot avhålla sig genom att ta en dag i taget finns möjlighet att ta det långsamt.

  Men som jag ser det finns det sällan anledning att ta det långsamt. Om man nu har en dödlig sjukdom vill man väl komma igenom alla stegen så snabbt som möjligt. Du skulle inte vilja skjuta upp en canceroperation men det är förstås inte alltid lätt att se att sex och kärleksberoende kommer att leda till döden om det får fortsätta. Alkoholister kan ofta inte heller se det och det är för att förnekelse arbetar med att skydda missbruket med alla medel.

  Enligt AA:s stora bok är det bästa sättet att ”hålla sig nykter” att jobba med steg tolv. Därför är det också vanligt att man bara börjar med gottgörelserna i steg nio och sen tar de resterande stegen inom några dagar så man själv kan börja sponsra andra redan innan man är klar med sina gottgörelser. Att ha en sponsee är en livförsäkring så sponsorn är alltid lika beroende av att ha någon att hjälpa som den hjälpsökande har behov av hjälp med att jobba med stegen.

  Jobbar man däremot med NA:s bok finns inte det här fokuset på tolftestegsarbete istället är det mötesgående helst varje dag som ska hjälpa till att hålla dig nykter. Om mötesgående innebär att man hjälper andra är det inte så stor skillnad egentligen och man brukar säga att det är en service till andra bara att delta i ett möte.

  Men våra beroenden är ju annorlunda. Både alkoholister och narkomaner måste ta sig eller kontakta någon för att köpa sin drog medan vi sex och kärleksberoende lever i våra kroppar och hjärnor/hjärtan dygnet runt. Det gör att steget till ett återfall är kortare och därför behöver vi jobba mycket noggrannt med vårt tillfrisknande. NA:s program är för narkomaner och HOW utvecklades av OA (Anonyma överätare). Jag säger inte att det är fel att jobba med dessa program men om det inte funkar så tveka inte att testa det här sättet att jobba istället.

  #1634 Svar

  Niklas

  Varför är det viktigt vilket sätt SLAA rekommenderar att man jobbar med stegen?

  Tradition fem och kvalitetssäkring tänker jag. Vi vill ju sprida vårt budskap till den som är sjuk och då behöver vi veta vad vårt budskap är och att det verkligen fungerar. Det är så pass många som har gått före att det inte ska behöva vara nödvändigt för var och en att lära sig genom trial and error.

  #1635 Svar

  anhörig

  Jag vill absolut inte lägga mig i er ”tråd” eller kritisera. Jag tycker att ni gör ett beundransvärt arbete när ni hjälper medmänniskor, det ska ni absolut ha en eloge för. Jo, jag vet att det finns stödgrupper för anhöriga, är i kontakt med dem. Jag har inte för avsikt att deltaga i ert forum egentligen, ni har ert och vi vårt. Men jag tyckte att er diskussion var intressant. Jag har ingen erfarenhet av sådant här men rent logiskt så borde det vara bäst att 1.genomgå stegen snabbt för att minimera risken för återfall. 2. gå och få hjälp med att komma på VARFÖR gör jag såhär 3. göra om stegen en gång till mer ingående då risken för återfall borde vara mycket lägre. Jag lovar nu ska jag inte lägga mig i mer. Tack än en gång för att ni ställer upp för era medmänniskor.

  #1636 Svar

  Mia

  Jag tror det beror på vilken sponsor man har. Hur dem jobbar.
  Jag har jobbat med min sponsor på ett annat sätt i 4 e steget.

  Men jag tänker också att nykterhetsdefinitionen kan spela in. Hur man definierar sin nykterhet. Om man går in i återfall eller ej.
  Det finns ju andra program också där man har tuffare definitioner. Sa tex.

  Om man får omkring och def sin nykterhet på ett sätt som inte fungerar då är det ju inte bra.
  Men det märker man tror jag eller känner man.
  Jag tror också det är som att skala en lök. Man upptäcker mer och mer i sig själv. Och blir aldrig riktigt klar.

  Jag har blivit strängare med mig själv efter tiden jag jobbat i stegen.
  Huvudsaken man fortsätter så tror jag att det klarnar mer och mer vad som är nykterhet.

  Sen handlar vad jag förstår stegen mycket om ödmjukhet förlåtelse bön mm

  Jag tror efter ett tag så behöver man inte jobba lika hårt i stegen som i början.

  #1659 Svar

  Johan

  Min erfarenhet av stegen.
  – de är lösningen som vi kommit till SLAA för. Fördröj inte lidandet ytterligare, gör stegen snabbt, grundligt och brutalt ärligt mot sig själv.

  Steg 1-3 kan ta tid om vi inte finner villigheten att kapitulera.
  Dessa steg är kräver dock inte mer än villigheten, så vi behöver inte göra det mer komplicerat än så – var villig och fördröj inte lidandet.

  Det är steg 4-9 som är de verkligt viktiga eftersom det är först där något egentligt arbete sker, och eftersom det är ett handlingsprogram kan vi bara få till förändring genom att göra jobbet och därmed utveckla en relation till en kraft större än oss själva. Då blir vi befriade från att leva ut vårt beroende.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
Svar till: Vad exakt är SLAA:s program?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">