Beroende utan missbrukscykeln?

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Richard L 2 år, 12 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #2230 Svar

  Sixten

  Hej. Jag är bekant med missbrukscykeln av tvång och skuld och har läst Erik Sundbys ”Det är inte kärlek – när sex blir en drog” utan att känna igen mig. Samtidigt upplever jag mig ”beroende” av sex, på det viset att jag inte mår bra utan. Jag behöver inte ens känna mig sugen på sex, och ändå bli nedstämd – på gränsen till deprimerad – efter bara ett par dagar eller någon vecka utan sex. Ungefär som att humöret kan påverkas av blodsockerfall, även om man inte känner sig hungrig. Ibland händer det att jag har sex eller onanerar även om jag inte har lust, bara för att få upp humöret. På motsvarande sätt som famlijemedlemmar kan tvinga en att ta en macka för att de inte står ut med ens blodsockerfall-humör, fastän att ”Jag är inte hungrig!!!”.

  Jag uppfattar denna ”felkoppling i hjärnan” som FULLSTÄNDIGT OACCEPTABEL och mår oerhört dåligt över detta.

  Ska jag räknas som sexberoende fastän att jag inte uppvisar klassiska missbruksmönster?
  Finns det hjälp och stöd inom SLAA för mina problem? Var kan jag annars vända mig?

  #2232 Svar

  Tacksam Tillfrisknad

  Hej Sixten!
  Välkommen till vårt forum på SLAA.

  Lite funderingar från mig:

  Det finns ännu ingen 100% överenskommen definition av ”sexmissbruk” eller ”sexberoende”. Vad jag menar med det är att det finns många som har gjort studier på ämnet, och det finns många olika definitioner av vad som ska ”räknas som” ett missbruk eller inte etc. Det kommer ta mer tid, många år, innan det börjar landa en sådan ”gemensam” definition som blir accepterad av alla.

  Alla som är beroende av sex, och/eller kärlek, har OLIKA beteenden. Dvs vissa är otrogna hela tiden, vissa byter förhållande hela tiden, vissa (som jag) har ett o samma förhållande länge men använder pornografi och självsex på ett destruktivt sätt. Etc etc. Om du väljer att jämföra dig själv med ETT specifikt beteende-mönster, så kanske du känner igen dig, eller inte. Detta behöver inte betyda att du inte är sexberoende. Det finns 100-tals olika mönster som alla kan räknas som sexberoende. Det relevanta är vad det får för konsekvenser för dig, och hur du mår och hur du känner inför detta.

  SLAA ställer ingen ”diagnos” på dig / åt dig. Det enda kriteriet för att vara medlem i SLAA är:
  ”en önskan att sluta leva ut ett mönster av sex-
  och kärleksberoende.” (från tradition 3 i SLAA)

  Vad detta innebär är att om du själv upplever dig beroende av sex, och du har en önskan att hitta ett bättre sätt att leva / bli fri från dessa mönster, så kan du komma till SLAA och få hjälp med det.

  En definition av missbruk som jag själv gillar är att jag fortsätter göra någonting (ett eller flera beteenden) även fast jag får negativa konsekvenser av det. Det jag själv menar när jag säger att jag är ”beroende” av något är att jag gör ett eller flera beteenden fastän det får mig att må dåligt, och i slutändan så gjorde jag det även fast jag egentligen inte alls ville det. Men jag gjorde det ändå.

  jag tycker absolut att du ska utforska SLAA och se om det är nåt för dig.
  Gå på ett möte t.ex. om det finns något nära dig, eller gå på distans/skype möte.
  Se möteslistan!

  #2295 Svar

  Richard L

  Hej Sixten,

  Jag heter Richard L och är medlem av SLAA/Malmö sedan många år.
  Jag har arbetat igenom stegen med en sponsor och tillfrisknat.

  Några frågor som du kan ställa dig själv för att avgöra om du har det här missbruket är:

  1. Vill jag sluta för alltid?
  (Agera ut i själviska sexuella handlingar eller fantasier. Tex. Porr, onani, flört, one night stands mm)

  2. Kan jag sluta göra det?
  (Fast jag har sagt till mig själv att jag inte ska göra det här mer så gör jag det ändå?)

  3. Har jag ingen eller lite kontroll över mitt beteende när jag väl börjar agera ut?
  (När utagerandes är igång blir det som jag tänkte mig eller håller jag på längre, gör saker jag inte vill, töjer på mina gränser mm? Är jag fast i mitt missbruk när det väl har startat?)

  Dem här frågorna är bra att svara på för sig själv. Det gör det lättare att avgöra om jag lider av ett missbruk som endast ett andligt uppvaknande kan överkomma.

  SLAA 12-steg är den ända lösning vi erbjuder. Så du kan också fråga dig själv om du tror det fins någon annan lösning på dina problem?

  Om du kan så ta dig till ett möte och lyssna.

  Om du vill ställa frågor om ditt missbruk och/eller söker hjälp så kan du maila mig på:

  richard.12steps@gmail.com

  Välkommen
  Richard/SLAA/Malmö

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: Beroende utan missbrukscykeln?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">